Paarden Huisdieren

Wonden bij dieren

Wonden bij dieren

 

Menig diereneigenaar zal bekend zijn met een dier dat gewond is geraakt. Vaak een bloederige aangelegenheid. Het dier van slag, eigenaar van slag. Nu is paniek het slechtste geneesmiddel dat er is. Het dier pakt de energie op en zal ook in paniek raken of erger agressief reageren.

 

Wat dan wel te doen?

Allereerst beoordelen we de ernst van de verwonding. Bij diepe wonden waar je ‘echt in kunt kijken’ en misschien zelf zenuwen of bot kunt zien is de Dierenarts de aangewezen persoon. Wonden die meer oppervlakkig zijn kunnen gelijk met homeopathie behandeld worden.

Om een geneesmiddelkeuze te kunnen maken is het belangrijk te weten hoe de wond ontstaan is. Er zijn verschillende type wonden waarbij verschillende homeopathische middelen passen.

 

Enkele bekende type wonden

Snijwonden: Dit zijn wonden met een gladde rand. Deze hebben een snijdende beweging langs iets scherps  als oorzaak. Bv een paard dat met zijn been langs de klep van de trailer stapt en hier een snee aan overhoudt. Honden en katten die langs een scherp voorwerp zijn gelopen. Maar ook operatiewonden horen bij deze groep.

Rafelige wonden: Bij deze wonden is er een rafelige rand. De wond sluit vaak niet mooi, het lijkt of er vel tekort is. Dit kan ontstaan als een dier zich verwond aan bv prikkeldraad. Maar ook schaafwonden agv een ongeval.

Steekwonden: In dit geval is er een wond ontstaan als gevolg van het binnen dringen van een voorwerp. Denk hierbij bv aan een paard dat in een spijker is gestapt. Honden kunnen tijdens spel of in het bos in een takje trappen. Een splinter in een pootje veroorzakt ook een steekwond.

Bijtwonden: Deze wonden ontstaan als gevolg van bijten. Dit kunnen beten zijn van honden en katten maar ook van slangen, spinnen en wespen.

 

Geneesmiddelkeuze

Symptomen zijn in de homeopathie bepalend voor de geneesmiddelkeuze.

Is de wond vers of oud. Veel of weinig bloedverlies. Oppervlakkige of diepere wond. In geval van een oudere wond: is er sprake van etter, hoe is de genezing , wordt er wild vlees gevormd of gaat de wond telkens weer open. Enz.

 

Na het oplopen van een verwonding maken we de wond eerst schoon met Hypercal. Hypercal wordt ook wel de homeopathische jodium genoemd. Hypercal zorgt voor de aanmaak van nieuwe huidcellen en kan een Tetanusinfectie voorkomen. Om het lichaam aan te zetten tot wondgenezing kan er gebruik gemaakt worden van verschillende homeopathische middelen. Arnica is de bekendste en is een belangrijk trauma middel. Verder maken we onder andere gebruik van Calandula, Ledum, Hypericum, Lyssinum, Lachesis, Phosphor. Elk middel heeft zijn eigen werkingsgebied. Voor de verschillende type verwondingen worden dus ook verschillende middelen gebruikt.

 

Heeft jou paard, hond of kat een verwonding en wil je meer weten over een homeopathische behandeling? Stel je vraag via het contactformulier en ik help je graag.

 

Ciska Menting

Veterinair Homeopaat