Paarden Huisdieren

Peesproblemen bij paarden

Peesproblemen bij paarden

 

Je paard is kreupel. Ineens een been niet willen belasten of wisselend wel niet kreupel. Benen afspuiten, paard op rust, lichte arbeid, helaas geen (blijvende) verbetering. Op naar de Dierenarts. Diagnose: een peesaandoening. Boxrust, stappen aan de hand en eventueel medicatie geven geen garantie voor volledige genezing. Waarom niet? Is er dan niets aan te doen? Jawel, met een Holistische benadering is het mogelijk het lichaam weer aan te zetten tot herstel. Hierbij zijn de symptomen, de ontstaansgeschiedenis van de klacht, klachtonderhoudende factoren en de gevoeligheid van het paard van belang.

 

Symptomen

Bij peesproblemen zijn er peesvezeltjes gescheurd. Weinig scheurtjes genezen meestal vanzelf. Het paard is weinig kreupel en er kan een zachte zwelling op het been te zitten. Wanneer er veel peesvezeltjes gescheurd zijn gaat volledige genezing niet vanzelf. Het paard is kreupel, heeft een gezwollen been en de aangedane pees is ontstoken. Alleen boxrust is niet voldoende voor herstel. In dit geval is er voor herstel een patiënt gerichte behandeling nodig.

Pezen en banden zijn slecht doorbloed en genezen langzaam. Bij een juiste behandeling ligt de herstelperiode gemiddeld tussen de 4 en 11 maanden.

 

Ontstaansgeschiedenis van de klacht

Een disbalans in het paard heeft tot gevolg dat pezen en gewrichtsbanden overbelast raken. De pezen verzwakken en gaan klachten geven. Dit kan geleidelijk gebeuren, denk hierbij aan bandproblemen bij hoefkatrol, of plotseling verergeren bijvoorbeeld bij een peesklap.

De disbalans kan worden veroorzaakt door verkeerde voeding, overbelasting, leeftijd, training, trauma en de eigen gevoeligheid van het paard.

 

Klachtonderhoudende factoren

Wanneer de pees niet de gelegenheid krijgt te herstellen is er sprake van klachtonderhoudende factoren. Dit kan zijn omdat er een tekort aan mineralen is in de voeding. Maar ook een verkeerde training of revalidatie hebben een negatief effect op herstel. Daarnaast kan er alleen herstel optreden als het zelfherstellend vermogen van het paard optimaal is. Een paard dat niet goed ‘in zijn vel’ zit heeft niet het vermogen om optimaal te herstellen.

 

Gevoeligheid van het paard

De gevoeligheid waarmee het paard geboren wordt bepaald waar en in welke gradatie een klacht zich voordoet. Het ene paard is ‘hard’ op de benen en heeft na de zwaarste bosrit nog geen peesklachten. Het andere paard kan na een keer verstappen maanden kreupel zijn en nooit meer ‘de oude’ worden.

 

Holistische benadering

Met een Holistische benadering worden alle aspecten die een bijdrage hebben geleverd aan het ontstaan van de klacht meegenomen in de behandeling. Er wordt gekeken naar de voeding en management. Hoe wordt het paard getraind en hoe ziet zijn dagbesteding eruit. Waar ligt de gevoeligheid van het paard. Wat is er gebeurd voorafgaande aan de klacht. Enz. Door al deze facetten te bekijken en mee te nemen in de behandeling wordt er een mogelijkheid gecreëerd voor herstel. Homeopathie zorgt voor een betere doorbloeding en een sneller herstel. Door een sneller en beter herstel wordt littekenweefsel zoveel mogelijk voorkomen. Tevens werkt homeopathie op de individuele gevoeligheid waardoor het zelfgenezend vermogen ondersteund wordt.

 

Heb je een paard met peesproblemen en wil je weten wat homeopathie en een individuele benadering voor je paard kunnen betekenen? Stel je vraag hier en ik help je graag.

 

Ciska Menting

Veterinair Homeopaat