Paarden Huisdieren

Pup met diarree

Pup met diarree


Je zult het maar hebben. Een puppie in huis. Hij is vrolijk, eet goed, drinkt voldoende, slaapt veel. Maar dan ……. wat een bende. Je pup is aan de diarree.


Pups zijn gevoelig voor diarree. Het immuunsysteem van pups is nog verlaagd. Dit heeft als gevolg dat er een verhoogde kans is op diarree. Er zijn veel verschillende oorzaken voor diarree bij pups (honden).

De meest voorkomende oorzaken zijn:

- Wisselen van voer

- Iets  “verkeerds” eten

- Parasieten

- Giardia

- Virussen

- Voedselovergevoeligheid

Een andere oorzaak is stress. Het verlaten van de moederhond, nieuwe woonomgeving, de autorit naar huis, enz kunnen zorgen voor droevigheid en stress.


Wat doe je als je pup diarree heeft?


Er zijn factoren die we kunnen veranderen en er is de gevoeligheid van de pup zelf.

We kunnen het voerbeleid aanpassen. Een wormkuur geven tegen de wormen. Behandelen tegen Giardia of virussen.


Maar wat nu als dit niet afdoende is en de diarree weer terug komt? In dit geval is het immuunsysteem niet in staat om de pup weer gezond te maken. Homeopathie helpt hier het zelfgenezend vermogen. Met de juiste middelen wordt het immuunsysteem geprikkeld waardoor de pup weer de kans krijgt om  te herstellen. Bij homeopathie wordt er per dier bekeken welke middelen van toepassing zijn. Twee pups met dezelfde klacht kunnen verschillende middelen krijgen.


Is de pup lusteloos, aan het braken en heeft diarree dan is de Dierenarts de aangewezen persoon om je pup te onderzoeken.


Heeft je pup diaree zonder braken dan is het aanbieden van een licht verteerbare voeding de eerste stap. Hieronder staat een recept dat je zelf kunt maken.


Een jonge pup laten we niet vasten. De brokken worden niet meer gevoerd. Hiervoor in de plaats geven we licht verteerbaar eten. Dit kun je zelf maken door rijst te koken met kip. De kip geeft smaak aan de rijst. De eerste dag alleen de rijst geven, verdeeld over de dag kleine porties. Als de diarree de 2e dag minder wordt mag de kip ook gevoerd worden. Een aanvulling met probiotica, enzymen en vit B werkt positief. Homeopathie help bij het herstel van de darmen.


Heeft jou pup diarree en wil je meer weten over een homeopathische behandeling? Stel je vraag hier en ik help je graag.


Ciska Menting

Veterinair Homeopaat

Huisdieren - Paarden