Paarden Huisdieren

Mok bij paarden

Heeft jou paard last van mok?

 

In de herfstperiode stijgt het aantal gevallen van mok bij paarden. Nat en koud weer is vaak een trigger. Natte kootholtes zijn een ideale omgeving voor schimmels, bacteriën en mok bij paarden.

 

Om er achter te komen of je paard mok heeft is het handig te weten hoe mok eruit ziet.

Er zijn verschillende varianten van mok. De mok die je vaak ziet is droge mok. Het paard heeft korsten in de kootholte, dikke benen en eventueel jeuk. En andere variant is natte mok. Hierbij zijn er naast korsten, dikke benen en jeuk ook kloven met vochtuittreding. Zitten de korsten hoger op de benen dan spreken we van rasp. Een minder bekende vorm van mok is regenschurft. Hierbij zijn er kale plekken met kosten en jeuk verdeeld over het lichaam.

 

Om wat tegen de mok te kunnen doen gaan we eerst bekijken hoe mok ontstaat. Mok ontstaat bij een verminderde huidafweer. Wanneer de huidafweer door omstandigheden verzwakt is hebben bacteriën, schimmels en parasieten vrij spel. Door bv lang met de benen in een natte wei te staan, een vieze stal of een verwonding raakt de huid beschadigd. Bacteriën dringen binnen en veroorzaken een ontstekingsreactie. Schimmels en parasieten voelen zich prettig in een warme, vochtige omgeving en veroorzaken ook symptomen zoals jeuk, oedeem, kale plekken.

 

Maar waarom krijgt het ene paard wel mok en het andere paard niet? Dit heeft te maken met de individuele gevoeligheid. Deze gevoeligheid verschilt per paard evenals de vorm van herstel. Het ene paard zal alleen korstjes krijgen in de kootholte terwijl een ander paard, onder dezelfde omstandigheid, natte mok krijgt met grote kloven en pus.

 

De bacteriën, schimmels, parasieten en verwondingen  waardoor mok kan ontstaan zijn externe factoren. Dit zijn oorzaken van buiten het lichaam en te veranderen. Maar als een paard niet van de mok afkomt ondanks het wegnemen van de externe factoren dan is er iets mis met het zelfgenezend vermogen. Dit is de innerlijke factor.

 

Is er dan niets te doen aan mok? Gelukkig wel, er is iets aan te doen. Allereerst is het belangrijk de externe factoren weg te halen. Zorgen dat je paard droge benen houdt. Eventueel kootholtes uitscheren of knippen zodat ze sneller drogen en beter droog blijven. Daarnaast is het belangrijk dat de stal schoon en droog is. Een bed van stro en bv vlas voldoet prima. Houtsnippers zijn minder geschikt door een verhoogde ammoniak afgifte uit de urine. Deze ammoniakdampen hebben een negatieve invloed op de huid van de benen. Bij gevoelige paarden is het ook nodig om de benen dagelijks te controleren op wondjes. Zit er toch een wondje dan kun je tijdig actie ondernemen.

Komt je paard na het nemen van diverse maatregelen niet van de mok af dan speelt de innerlijke factor een rol. Het paard is niet in staat om de huid te herstellen en de huidafweer op peil te houden. Met homeopathie is het mogelijk hier wat aan te doen. Homeopathie is in staat het zelfgenezend vermogen te prikkelen. Door een behandeling met de juiste middelen is het dus mogelijk dat een paard van de mok afkomt. Omdat homeopathie een individuele therapie is, kan het zijn dat twee verschillende paarden verschillende middelen krijgen voor dezelfde klacht. Om voor jou paard de passende middelen te vinden is het belangrijk om naar een goede homeopaat te gaan. Naast de regulier aangeboden zalfjes en antibiotica is homeopathie een goed alternatief om je paard te verlossen van mok.

 

Heeft jou paard mok en wil je meer weten over een homeopathische behandeling? Stel je vraag via het contactformulier en ik help je graag.

 

Ciska Menting

Veterinair Homeopaat