Paarden Huisdieren

Mijn paard heeft gele puntjes ...

Mijn paard heeft gele puntjes op zijn benen

 

Als paardeneigenaar komt je dit waarschijnlijk bekend voor. Ieder jaar weer in de maanden juli en augustus. De gele puntjes zijn de eitjes van de horzel. De horzel wordt vaak verward met de daas en de hoornaar. Toch zijn er verschillen. De horzel kan niet steken of bijten. Het uiterlijk verschilt ook.

 

Daas

Daas                            Hoornaar

 

 

 

 

 

 

 

Horzel

 

 

De horzel is een harig insect. In tegenstelling tot de daas en de hoornaar steekt de horzel niet. De horzel heeft geen angel maar wel een eilegapparaat dat er uitziet als een angel. Een horzel heeft geen monddeel en bijt niet. De horzel leeft maar kort en doet maar 2 dingen: voortplanten en eitjes aan een gasheer plakken. Veel eitjes, tot wel 1000 per horzel. De eitjes plakt de horzel aan de onderbenen, manen, of flanken van je paard. Eenmaal vastgeplakt zijn de eitjes lastig te verwijderen.


 

 Horzeleitjes op paardenhaar


 

Levenscyclus

De volwassen horzel plakt elke 10 seconden een eitje. Dit kan oplopen tot wel 1000 eitjes per horzel. De eitjes bevinden zich nu op de benen, manen, hals of flanken van je paard. Door oplikken komen de eitjes in de paardenmond terecht. Hier begint de reis door het paardenlichaam. De eitjes verblijven 4 weken in de mond. Hierna trekken ze als larve verder naar de maag. In de maag hechten de larven zich vast. Na 3/4 jaar laten de larven weer los en verlaten het lichaam via de darm. De larven zijn nu te zien in de mest. In de wei boren de larven zich in de grond waar ze een paar keer verpoppen. Na 4 weken komen ze als volwassen horzel weer tevoorschijn.


Er zijn drie soorten horzels:


1) Ostridae: deze horzel heeft een herkauwer als gastheer en veroorzaakt bulten.

2) Gasterophilidae: dit is de paardenhozel en weer onder te verdelen in:

- Gasterophilus intestinalis: de larve leeft voornamelijk in de maagwand

- Gasterophilus nasalis: de larve begint in de neusholte

- Gasteophilus haemorrhoidalis: deze larve begint in de lippen en eindigt in de maag of darm

 

Symptomen na besmetting

De eitjes zijn niet schadelijk totdat ze opgelikt worden door je paard. In het paardenlichaam kunnen de larven veroorzaker zijn van verschillende klachten.


Een besmetting kan symptomen geven zoals:


- vermagering door slechte eetlust

- bleke slijmvliezen door bloedarmoede; vast te stellen door bloedonderzoek

- maagdarmproblemen als koliek en diarree

- vaak gapen

- ontsteking van mond en tong


Met een scopie kan een dierenarts bekijken of er sprake is van een maagontsteking.


In ernstige gevallen kan de maagwand doorbreken. Dit veroorzaakt buikvliesontsteking met dodelijke afloop.

 

Behandeling

 

Heb je larven gezien in de mest dan kun je ontwormen met een regulier ontwormingsmiddel. Ontwormen dient te gebeuren na de eerste nachtvorst wanneer er geen horzels meer vliegen. Ontwormen kan ondersteund worden met homeopathie. Er zijn homeopathische middelen die het uitdrijven van de larven bevorderen.

De ontstekingen en ziekteverschijnselen als gevolg van een besmetting moeten apart behandeld worden. Homeopathie is hiervoor een goede therapie. Per paard zal individueel een behandelplan opgesteld worden afhankelijk van de symptomen.

 

 Horzellarven in paardenmest

 

Voorkomen beter dan genezen

 

Mest uit de wei verwijderen voorkomt het oplikken van de larven door je paard.

Je kunt je paard ook insprayen met een kruidenmengsel van kruidnagel en citroenmelissethee, knoflook door het voer (let op: teveel kan bloedarmoede veroorzaken), wassen met citronellashampoo. Er zijn diverse natuurlijke anti-parasitaire producten op de markt.

Reguliere anti-insectenspray's bevatten gif dat belastend is voor je paard en het milieu. Gebruik waar mogelijk natuurlijke middelen.


Hoe beter de optimale gezondheid van je paard is, hoe beter zijn natuurlijke afweer. Hoe beter zijn natuurlijke afweer, hoe beter je paard bestand is tegen een besmetting met horzellarven.

 

 

Heb je een paard dat niet voldoende opknapt na een horzellarvenbesmetting of wil je meer weten? Stel je vraag hier of via facebook en ik help je graag.

 

 

Ciska Menting

Veterinair Homeopaat

Paarden - Huisdieren