Paarden Huisdieren

________________________________________________

Pup met diarree


Je zult het maar hebben. Een puppie in huis. Hij is vrolijk, eet goed, drinkt voldoende, slaapt veel. Maar dan ……. je pup is aan de diarree.


Pups zijn gevoelig voor diarree. Het immuunsysteem van pups is nog verlaagd. Dit heeft als gevolg dat er een verhoogde kans is op diarree. Er zijn veel verschillende oorzaken voor diarree bij pups (honden).

De meest voorkomende oorzaken zijn:

- Wisselen van voer

- Iets  “verkeerds” eten

- Parasieten

- Giardia

- Virussen

- Voedselovergevoeligheid

Een andere oorzaak is stress. Het verlaten van de moederhond, nieuwe woonomgeving, de autorit naar huis, enz kunnen zorgen voor droevigheid en stress.


Wat doe je als je pup diarree heeft?


Er zijn factoren die we kunnen veranderen en er is de gevoeligheid van de pup zelf.

We kunnen het voerbeleid aanpassen. Een wormkuur geven tegen de wormen. Behandelen tegen Giardia of virussen.


Maar wat nu als dit niet afdoende is en de diarree weer terug komt? In dit geval is het immuunsysteem niet in staat om de pup weer gezond te maken. Homeopathie helpt hier het zelfgenezend vermogen. Met de juiste middelen wordt het immuunsysteem geprikkeld waardoor de pup weer de kans krijgt om  te herstellen. Bij homeopathie wordt er per dier bekeken welke middelen van toepassing zijn. Twee pups met dezelfde klacht kunnen verschillende middelen krijgen.


Is de pup lusteloos, aan het braken en heeft diarree dan is de Dierenarts de aangewezen persoon om je pup te onderzoeken.


Heeft je pup diaree zonder braken dan is het aanbieden van een licht verteerbare voeding de eerste stap. Hieronder staat een recept dat je zelf kunt maken.


Een jonge pup laten we niet vasten. De brokken worden niet meer gevoerd. Hiervoor in de plaats geven we licht verteerbaar eten. Dit kun je zelf maken door rijst te koken met kip. De kip geeft smaak aan de rijst. De eerste dag alleen de rijst geven, verdeeld over de dag kleine porties. Als de diarree de 2e dag minder wordt mag de kip ook gevoerd worden. Een aanvulling met probiotica, enzymen en vit B werkt positief. Homeopathie help bij het verminderen van de gevoeligheid.


Heeft jou pup diarree en wil je meer weten over een homeopathische behandeling? Stel je vraag via het contactformulier en ik help je graag.


Ciska Menting

Veterinair Homeopaat

Huisdieren - Paarden

_______________________________________________

Heeft jou paard last van mok?

 

Om er achter te komen of je paard mok heeft is het handig te weten hoe mok eruit ziet.

Er zijn verschillende varianten van mok. De mok die je vaak ziet is droge mok. Het paard heeft korsten in de kootholte, dikke benen en eventueel jeuk. En andere variant is natte mok. Hierbij zijn er naast korsten, dikke benen en jeuk ook kloven met vochtuittreding. Zitten de korsten hoger op de benen dan spreken we van rasp. Een minder bekende vorm van mok is regenschurft. Hierbij zijn er kale plekken met kosten en jeuk verdeeld over het lichaam.

 

Om wat tegen de mok te kunnen doen gaan we eerst bekijken hoe mok ontstaat. Mok ontstaat bij een verminderde huidafweer. Wanneer de huidafweer door omstandigheden verzwakt is hebben bacteriën, schimmels en parasieten vrij spel. Door bv lang met de benen in een natte wei te staan, een vieze stal of een verwonding raakt de huid beschadigd. Bacteriën dringen binnen en veroorzaken een ontstekingsreactie. Schimmels en parasieten voelen zich prettig in een warme, vochtige omgeving en veroorzaken ook symptomen zoals jeuk, oedeem, kale plekken.

 

Maar waarom krijgt het ene paard wel mok en het andere paard niet? Dit heeft te maken met de individuele gevoeligheid. Deze gevoeligheid verschilt per paard evenals de vorm van herstel. Het ene paard zal alleen korstjes krijgen in de kootholte terwijl een ander paard, onder dezelfde omstandigheid, natte mok krijgt met grote kloven en pus.

 

De bacteriën, schimmels, parasieten en verwondingen  waardoor mok kan ontstaan zijn externe factoren. Dit zijn oorzaken van buiten het lichaam en te veranderen. Maar als een paard niet van de mok afkomt ondanks het wegnemen van de externe factoren dan is er iets mis met het zelfgenezend vermogen. Dit is de innerlijke factor.

 

Is er dan niets te doen aan mok? Gelukkig wel, er is iets aan te doen. Allereerst is het belangrijk de externe factoren weg te halen. Zorgen dat je paard droge benen houdt. Eventueel kootholtes uitscheren of knippen zodat ze sneller drogen en beter droog blijven. Daarnaast is het belangrijk dat de stal schoon en droog is. Een bed van stro en bv vlas voldoet prima. Houtsnippers zijn minder geschikt door een verhoogde ammoniak afgifte uit de urine. Deze ammoniakdampen hebben een negatieve invloed op de huid van de benen. Bij gevoelige paarden is het ook nodig om de benen dagelijks te controleren op wondjes. Zit er toch een wondje dan kun je tijdig actie ondernemen.

Komt je paard na het nemen van diverse maatregelen niet van de mok af dan speelt de innerlijke factor een rol. Het paard is niet in staat om de huid te herstellen en de huidafweer op peil te houden. Met homeopathie is het mogelijk hier wat aan te doen. Homeopathie is in staat het zelfgenezend vermogen te prikkelen. Door een behandeling met de juiste middelen is het dus mogelijk dat een paard van de mok afkomt. Omdat homeopathie een individuele therapie is, kan het zijn dat twee verschillende paarden verschillende middelen krijgen voor dezelfde klacht. Om voor jou paard de passende middelen te vinden is het belangrijk om naar een goede homeopaat te gaan. Naast de regulier aangeboden zalfjes en antibiotica is homeopathie een goed alternatief om je paard te verlossen van mok.

 

Heeft jou paard mok en wil je meer weten over een homeopathische behandeling? Stel je vraag hier en ik help je graag.

 

Ciska Menting

Veterinair Homeopaat

___________________________________________________________________________________

Wonden bij dieren

 

Menig diereneigenaar zal bekend zijn met een dier dat gewond is geraakt. Vaak een bloederige aangelegenheid. Het dier van slag, eigenaar van slag. Nu is paniek het slechtste geneesmiddel dat er is. Het dier pakt de energie op en zal ook in paniek raken of erger agressief reageren.

 

Wat dan wel te doen?

Allereerst beoordelen we de ernst van de verwonding. Bij diepe wonden waar je ‘echt in kunt kijken’ en misschien zelf zenuwen of bot kunt zien is de Dierenarts de aangewezen persoon. Wonden die meer oppervlakkig zijn kunnen gelijk met homeopathie behandeld worden.

Om een geneesmiddelkeuze te kunnen maken is het belangrijk te weten hoe de wond ontstaan is. Er zijn verschillende type wonden waarbij verschillende homeopathische middelen passen.

 

Enkele bekende type wonden

Snijwonden: Dit zijn wonden met een gladde rand. Deze hebben een snijdende beweging langs iets scherps  als oorzaak. Bv een paard dat met zijn been langs de klep van de trailer stapt en hier een snee aan overhoudt. Honden en katten die langs een scherp voorwerp zijn gelopen. Maar ook operatiewonden horen bij deze groep.

Rafelige wonden: Bij deze wonden is er een rafelige rand. De wond sluit vaak niet mooi, het lijkt of er vel tekort is. Dit kan ontstaan als een dier zich verwond aan bv prikkeldraad. Maar ook schaafwonden agv een ongeval.

Steekwonden: In dit geval is er een wond ontstaan als gevolg van het binnen dringen van een voorwerp. Denk hierbij bv aan een paard dat in een spijker is gestapt. Honden kunnen tijdens spel of in het bos in een takje trappen. Een splinter in een pootje veroorzakt ook een steekwond.

Bijtwonden: Deze wonden ontstaan als gevolg van bijten. Dit kunnen beten zijn van honden en katten maar ook van slangen, spinnen en wespen.

 

Geneesmiddelkeuze

Symptomen zijn in de homeopathie bepalend voor de geneesmiddelkeuze.

Is de wond vers of oud. Veel of weinig bloedverlies. Oppervlakkige of diepere wond. In geval van een oudere wond: is er sprake van etter, hoe is de genezing , wordt er wild vlees gevormd of gaat de wond telkens weer open. Enz.

 

Na het oplopen van een verwonding maken we de wond eerst schoon met Hypercal. Hypercal wordt ook wel de homeopathische jodium genoemd. Hypercal zorgt voor de aanmaak van nieuwe huidcellen en kan een Tetanusinfectie voorkomen. Om het lichaam aan te zetten tot wondgenezing kan er gebruik gemaakt worden van verschillende homeopathische middelen. Arnica is de bekendste en is een belangrijk trauma middel. Verder maken we onder andere gebruik van Calandula, Ledum, Hypericum, Lyssinum, Lachesis, Phosphor. Elk middel heeft zijn eigen werkingsgebied. Voor de verschillende type verwondingen worden dus ook verschillende middelen gebruikt.

 

Heeft jou paard, hond of kat een verwonding en wil je meer weten over een homeopathische behandeling? Stel je vraag via het contactformulier en ik help je graag.

 

Ciska Menting

Veterinair Homeopaat